Nieuwslink

Op het Dominicus College gebeurt veel! Al het nieuws over school lees je hier. Bezoek deze pagina lekker vaak en blijf helemaal op de hoogte. Maar je kunt ons ook op Facebook en Instagram volgen.

Prijsuitreiking Concours Alliance Française

30 maart 2017

Op woensdag 29 maart was in het Huis van Europa in Den Haag de feestelijke prijsuitreiking van het jaarlijkse concours van de Alliance Française.
Leerlingen uit de bovenbouw van HAVO en VWO uit heel Nederland hebben zich dit jaar gebogen over het onderwerp: moet er, in navolging van de Brexit,  ook een Nexit en/of Frexit komen? Voorwaar geen eenvoudig onderwerp, zeker niet als dat ook nog in het Frans beargumenteerd moet worden.
Twee leerlingen van onze school hebben meegedaan aan het concours, Marwa Darai en Marnix Looijmans (beiden uit 5VWO) . De beste 30 kandidaten worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Marnix  bleek één van hen te zijn! Samen met zijn moeder hebben we een feestelijke, maar ook spannende middag gehad!
De middag begon met toespraakjes door mevrouw Flory Poels (Alliance Française Nederland), de heer Martin Beyer (Alliance Française Paris) en de heer Hugo Keizer (Europese commissie). Daarna werd verslag gedaan door de jury. Er bleken 530 deelnemers te zijn geweest. De uiteindelijke keuze van beste 30 en vervolgens de plaatsen 30 tot 1 was een geweldige klus geweest, omdat het niveau over het algemeen heel hoog lag. Daarom had de jury besloten om de mensen met plaats 4 tot 12 een extra cadeau (een boek) te geven, aangezien de verschillen met de plaatsen 1 tot 3 heel erg klein waren. Ook aardig om te weten: nagenoeg alle deelnemers waren tegen een Frexit/Nexit om uiteenlopende redenen (economische, culturele, politieke, milieutechnische…).
De middag werd tussendoor muzikaal opgeluisterd door Xandra Storm, die veel bekende Franse liedjes zong, waarbij ze zich begeleidde op haar ‘orgue de barbarie’.
Door al die toespraakjes en liedjes werd de spanning al behoorlijk opgebouwd! Toen de daadwerkelijke uitreiking begon nam die spanning alleen maar toe, want ze begonnen met plaats 30. Marnix bleek plaats 6 te hebben behaald, een bijzonder knappe prestatie! Met trots mocht hij dan ook een officieel certificaat, een tas vol ‘goodies’, een Frans stripboek en een extra boek, omdat hij bij de beste 12 hoorde, in ontvangst nemen! Gelukkig zit hij in 5VWO, dus volgend jaar kan hij nog een keer meedoen, en dat wil hij ook, want de 1e, 2e of  3e prijs  (alle een geheel verzorgde week in Montpellier) wil hij toch wel heel graag winnen!
Dus Marnix: proficiat met dit mooie resultaat en alvast bon courage voor volgend jaar!
En hopelijk zijn er volgend jaar ook anderen die zich (nogmaals) uitgedaagd voelen om mee te doen!
 
Minny Cornielje



 
Terug naar overzicht