Tien vragen over de eerste klas

In welke klas kom ik?

Je kunt bij ons kiezen uit 3 soorten opleidingen: het gymnasium, het atheneum of de havo. Samen met jou en je basisschool zorgen we dat jij de opleiding gaat volgen die bij je past. Kortom, bij ons kom je in de klas waar jij je thuis voelt.  

Bij wie kom ik in de klas?

Een nieuwe school is wennen. Daarom is het fijn om bij een bekend gezicht in de klas te zitten. Je mag de naam van een vriendje of vriendinnetje opgeven, bij wie je in de klas wilt komen. Als je ver moet reizen met de bus, kom je in de klas met andere busreizigers. Je kunt dan gezellig samen reizen! Voor de zomervakantie weet je al bij wie je in de klas komt. Je ontmoet je klasgenoten en je mentor zelfs al op een speciale kennismakingsdag in juni!

Wat moet ik meenemen naar school?

Wij bestellen het boekenpakket voor jou. Dat is gratis. Je kunt je boeken de laatste vrijdag van de zomervakantie ophalen op school. Op de website onder Ouders & Dominicus vind je een overzicht van de spullen die je daarnaast nog zelf moet kopen, zoals een atlas, rekenmachine etc. Over het aanschaffen van de iPad krijgen je ouders nog voor de zomervakantie een brief. Natuurlijk hoef je niet elke dag al je boeken mee naar school te nemen. Welke boeken je mee naar school neemt, hangt af van de vakken die je op die dag hebt.

Heb ik elk uur een andere leraar?

Op de basisschool heb je elk jaar een of misschien twee leraren. Volgend jaar zie je wat meer gezichten voor de klas. Elk vak heeft zijn eigen leraar. Dit is natuurlijk heel anders dan op de basisschool. Maar wees gerust: het went! Na een poosje worden ook al deze nieuwe gezichten vertrouwd.

Hoe weet ik in welk lokaal ik les heb?

Zoveel vakken, zoveel lokalen. Verwarrend? Dat valt reuze mee! Na de zomervakantie krijg je een digitaal rooster op je iPad. Hierop kun je zien welke vakken je hebt en waar je moet zijn. Dit hoef je allemaal niet alleen uit te vogelen: na de zomervakantie legt je mentor je uit waar je je rooster vindt en hoe het werkt. Tijdens de introductie verken je ook het gebouw. Zo vind je samen met je klasgenootjes vast heel snel de weg op onze school!

Welke vakken krijg ik?

Nederlands, Engels, biologie, wiskunde, tekenen, aardrijkskunde en geschiedenis ken je vast al een beetje van de basisschool. Bij ons op school krijg je ook nog nieuwe vakken, zoals Frans, nieuwe media en universum. Kom maar eens kijken op de open dag of de Dominicus Xperience! Dan kun je zien wat we bij een aantal vakken doen.

Hoe laat begint de school?

De school begint elke dag om 08:30 uur. Soms mag je een uurtje later beginnen. Dit zie je dan terug in je lesrooster. Je hebt op een dag meestal 7 lesuren. Elke les duurt 50 minuten. Na twee lessen heb je steeds een pauze om iets te eten en lekker te ontspannen. De schooldag eindigt doorgaans om 15:20 uur.

Wat doet een mentor?

Je mentor is er voor jou! Hij of zij houdt goed in de gaten of jij je wel prettig voelt op school en of het wel goed gaat bij de verschillende vakken. Ook probeert de mentor ervoor te zorgen dat de sfeer in de klas goed is. Als er problemen zijn, kun je altijd bij je mentor terecht!

Hoeveel huiswerk krijg ik?

Misschien krijg je op de basisschool al huiswerk. Misschien ook niet. Op de middelbare school hoort huiswerk er echt bij, helaas. We vinden het wel heel belangrijk dat je rustig kunt wennen aan onze school. Tot aan de herfstvakantie krijg je daarom wat minder huiswerk en toetsen. Vind je plannen en het maken van huiswerk lastig? Geen zorgen! Je mentor helpt je hierbij op weg.

Zijn er ook leuke activiteiten op school?

Er is hier op school genoeg te beleven! Je gaat aan het begin van het schooljaar met je klas op eersteklaskamp. Elke week ga je een middag aan de slag in een project naar keuze. Verder zijn er gezellige mentoractiviteiten en sportdagen. Heb jij een bijzonder talent en geen podiumvrees? Geef je dan op voor Xpressions! Elk jaar zit onze aula weer afgeladen vol als onze Dominicus talenten het podium betreden.

Als je vraag nog niet beantwoord is, kijk dan in de schoolgids. Daarin staat heel veel informatie over de school.