Toekomst Dominicus College

Onderzoek naar mogelijke fusie van het Dominicus College en het Kandinsky College

Het College van Bestuur van de Scholengroep Rijk van Nijmegen (SGRvN) en de Alliantie VO hebben de intentie uitgesproken om een fusie te realiseren van het Dominicus College en het Kandinsky College Nijmegen. Een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan wordt momenteel gestart. De voorgenomen fusie is deels uit noodzaak geboren, maar biedt tevens vele ontwikkelkansen voor de toekomst.

Achtergrond

Al langere tijd hebben de middelbare scholen in Nijmegen en omgeving te maken met een demografische daling van het aantal leerlingen. Deze daling zet naar verwachting door tot 2030. Dit heeft tot gevolg dat schoolorganisaties in toenemende mate onder druk staan en dat het risico op verschraling van het onderwijsaanbod toeneemt. Tegen deze achtergrond kiezen de besturen ervoor om het samengaan van het Dominicus College en het Kandinsky College te onderzoeken. De schoolleiders zien hierin gezamenlijk ontwikkelkansen en hebben beide meer instroom nodig om het huidige rijke onderwijsaanbod te kunnen waarborgen.

Dominicus College

Het Dominicus College biedt onderwijs op havo- en vwo-niveau (atheneum en gymnasium). Het onderwijs is eigentijds en ambitieus. Door het aanbod van diverse keuzemogelijkheden zoals projecten, maatwerkuren en keuzeuren, krijgen leerlingen regie over hun eigen leerproces. De school heeft een stevige bètaprofilering en biedt versterkt talenonderwijs. Het Dominicus College heeft een speciale afdeling voor leerlingen met een fysieke beperking of chronische ziekte, de Monnikskap. De slogan luidt: Wijs de wereld in.

Kandinsky College

Het Kandinsky College biedt Nederlandstalig en tweetalig onderwijs op mavo-, havo- en vwo-niveau (atheneum en gymnasium). Het onderwijs is stevig en innovatief, er is veel structuur en veel aandacht voor de groep. Er wordt veel aandacht besteed aan internationalisering en sport. Leerlingen leren in een veilige, uitdagende en sociale sfeer. Het Kandinsky College beschikt over een ruime, groene campus met veel buitensportfaciliteiten. De slogan luidt: Kandinsky College opent je wereld.

Aanvullen en versterken

Een delegatie van beide scholen heeft verkend hoe ze hun eigen, unieke meerwaarde kunnen inzetten voor een sterker toekomstperspectief. Daaruit blijkt dat het Dominicus College en het Kandinsky College elkaar aanvullen op onderwijsvisie en onderwijskundige ambities. De eerste verkenning bracht veel enthousiasme en vertrouwen in de mogelijkheden voor de toekomst. Het College van Bestuur ziet het samengaan van de scholen als kansrijk en van groot belang voor een gezond scholenpalet in Nijmegen en omgeving.

Onderzoeksfase

Wij staan aan het begin van de onderzoeksfase naar de haalbaarheid van het voornemen. In dit onderzoek wordt o.a. gekeken naar verwachte leerlingenaantallen, invulling van het onderwijs, betekenis voor de medewerkers, profilering van de school en aanpassing van het gebouw van het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat. Het onderzoek en het eventuele fusieproces gaan enige tijd in beslag nemen. Het is de insteek dat er voor de huidige leerlingen en de leerlingen die starten in augustus 2021, de komende twee tot drie jaar niets verandert.

Vragen?

Hieronder vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen. Heeft u verder nog vragen stuur dan een email naar postbus@dominicuscollege.nl

Q&A toekomst Dominicus College